FAMILIEOPSTELLINGEN VOOR KINDEREN: blijvende verlichting van binnenuit

Het doet pijn om je kind te zien worstelen. Ook bij jezelf.
Met een familieopstelling gaan jij en je kind liefdevol in verbinding met de realiteit van het ‘probleem’.
Want, een opstelling is geen externe oplossing, maar het faciliteert de nodige beweging in jullie eigen systeem voor blijvende verlichting.
Eindelijk.
Met onze methode voor familieopstellingen helpen we jouw kind losser te breken van trauma, patronen en belemmeringen.
WE WILLEN ONZE KINDEREN ZO GRAAG BESCHERMEN.
en doen dan ook alles wat we kunnen om ze te helpen.
Maar kinderen willen altijd de rust en het evenwicht in het systeem herstellen, dus soms is het onzichtbaar wat er speelt en kan je kind op allerlei manieren iets uiten. Je kind zegt alleen maar; Ik wil het zichtbaar maken, maar ik weet niet wat en niet hoe.
Dit is waarom je het nu anders mag aanpakken:
> Je wordt online overladen met tips & trics, met een hoofd dat tolt ; “Wat moet ik nu wanneer zeggen en op welke manier en in welke situatie wel en niet?”
> Traditionele hulpverlening voelt niet passend, omdat ze werken met het bestrijden van het symptoom, en helaas soms ook nog zónder de ouder erbij.
> De maatschappelijke systemen scheiden kind en ouder van elkaar wat niet helpt bij het proces van het kind.
> Het forceren van onnatuurlijk voelende methodes om in het leven te manoeuvreren met de ‘problemen’ van je kind is vermoeiend.
> Met als gevolg dat de lasten van je kind (mentaal of fysiek) aanhouden en jij als ouder machtelozer aan de zijlijn staat toe te kijken.
Het is niet zo gek dat het een uitdaging is om als ouder nog dicht bij jezelf te blijven en je kind op de juiste manier te ondersteunen.
“Ik voelde me uitgeput, eenzaam en depressief. Mijn trauma kwam naar boven als nooit tevoren.
Wat ik ook zei, hoeveel goed bedoelde opvoedmethoden ik ook probeerde, ik had geen verbinding met mijn zoon. En ik had al helemaal geen flauw idee wat ik moest doen.
De meeste mensen vertelde ik maar niets en de rest bleef zeggen; ‘Ach dat gedrag hoort ook wel bij de leeftijd’ of ‘Het is maar hoe je ermee omgaat’.
Maar ik begon langzaam te zien dat zijn heftige emoties en gedrag en mijn aanwezigheid als moeder daarin niet klopte. Het moest anders.”
MOGELIJK HERKEN JIJ JE OOK IN HET ONDERSTAANDE.
Misschien is wat er speelt inmiddels ondragelijk. Of is het een terugkerend probleem dat je kind (en gezin) belemmert in het dagelijks leven. Wellicht is het bepaald gedrag dat steeds heftiger wordt en jij als ouder er niet adequaat mee weet om te gaan, omdat je wordt getriggerd, bevriest, vermijdt.
Het kan ook zijn dat je als ouder niets aan de situatie kan veranderen bij bijvoorbeeld een handicap, ziekte van een ouder/je kind of ander kind in het gezin, het overlijden van een dierbare, of een scheiding die plaatsvindt, maar dat je toch weet dat verlichting mogelijk. Hoe dit er dan ook uitziet.
En soms, soms roept je ouderlijke intuïtie simpelweg dat er iets niet klopt. (Ga naar de FAQ hieronder voor een uitgebreidere lijst van oorzaken)
De terugkerende spanningen bij je kind, in het gezin en het verliezen van het contact met je kind zijn pijnlijk.
Eén ding is zeker, wanneer wij als ouder beter zien wat er speelt in het familiesysteem en daardoor leren te verbinden, dan kunnen we de lasten die je kind draagt weghalen en ze ondersteunen in hun ontwikkeling zoals het ouderschap dat bedoelt heeft. Het zijn wij die het beste ons kind kunnen begeleiden naar een veerkrachtig en authentiek individu.
WAT VOORGAANDE DEELNEMERS HEBBEN GEZEGD.
“Mijn zoontje was vaak boos en extreem opstandig. Ik reageerde daarop met veel agressiviteit. Dat werd erger en ik wist niet wat ik moest doen. Ik voelde wel aan alles dat ik geen contact kon maken met hem vanuit mezelf.
De opstelling liet mij zien dat ik vluchtte voor het lot van mijn vader. Zoals ik mijn hele leven al op de vlucht was, maar nu niet meer kon. Mijn zoontje wilde mij dat alleen maar duidelijk maken.
Toen ik na de opstelling thuiskwam rende mijn zoontje op mij af en hield me stevig vast. Hij wilde lang bij me zitten. Niet voor mij, maar voor hemzelf. Het voelde echt vanuit verbinding die er tussen ons opeens was. Die extreme agressiviteit was bij mij daarna verdwenen”
- W, 38 jaar
“Één van mijn kinderen hing veel aan mij. Alsof hij me niet alleen wilde laten.
De opstelling liet zien dat ik voor mezelf moest kiezen en moest stoppen om te kiezen voor mijn eigen moeder. Dat lukte me ook al deels in de opstelling.
Ik kan het moeilijk uitleggen, maar er is iets verandert. Alsof ik sterker in mijn schoenen sta en durf te kiezen voor mijn eigen leven. Dit inzicht heeft iets in gang gezet en ik heb er nog een weg in te gaan, maar het is een mooi begin.
Het was best spannend en ik zat hoog in mijn emotie, maar ik voelde ook dat ik dat helemaal kon laten gaan. Ik voelde me op mijn gemak daarin bij Ilse.”
- Jill, 48 jaar
DIT IS HOE HET MAG ZIJN.
Een kind dat;
met sprankelende ogen het leven ontdekt, vrijer, zorgelozer en met meer levenslust
zich geliefd voelt,
authentiek blijft,
zich met vertrouwen verbindt met zijn/haar gevoel en anderen, en
opgroeit tot een zelfstandig, evenwichtig persoon.
Maar ook; een gezin en ouder die weer energieker, luchtiger en met meer aanwezigheid de dagen doorgaan. Ook in tijden van tegenspoed.
Waarschijnlijk gaat dat al in veel opzichten al hartstikke goed!
Maar om dat wat er speelt te kunnen verlichten is het belangrijk dat er acceptatie komt van wat er nu is. Want dat wat gezien wordt kan zich loslaten.
En het begint bij jou, de basis van je kind. Jij hebt de kracht om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en de situatie door het familiesysteem aan te kijken. Door die verantwoordelijkheid te dragen, zet je de verandering in beweging – voor jezelf én je kind.
Het is dan ook essentieel om uit de rol van toeschouwer te stappen, zodat je niet langer hoeft toe te kijken hoe anderen met regelmaat beslissen over jouw kind of weer naar externe oplossingen te grijpen. Wanneer jij de verbinding aangaat met het systeem ontstaat er beweging. En dan, ga je wonderen zien.
Jij hebt de moed.
En jij bent degene die het voor je kind kunt doen.
DE IMPACT VAN EEN FAMILIEOPSTELLING OP KINDEREN.
Al in de baarmoeder is je kind onderdeel van een complex systeem: het familiesysteem. Je kind kiest hier niet voor. De impact hiervan is positief en negatief, want naast het goede wordt er onvermijdelijk altijd trauma overgenomen.
In een familieopstelling voor kinderen (en gezin) onderzoeken we met jou als ouder (zonder het kind <15 jaar, met kind >15 jaar) de verborgen dynamieken, blokkades en pijnen die jouw kind en/of gezin belemmeren.
De confronterende realiteit aankijken heelt.
Dat kan intens zijn en ook veel oprakelen, maar tegelijkertijd lucht het op. Door deze inzichten in het familie- en/of gezinssysteem worden belemmeringen en patronen in beweging gezet. Jouw kind (en gezin) wordt vrijer gemaakt van de last en pijn die het onbewust draagt. Maar bovenal!, het allerbelangrijkste is;
De verbinding van je kind wordt beter en die tussen jou en je kind.
Ook al gaat dat soms in kleine stapjes.
WAT BIEDT EEN FAMILIEOPSTELLING JOUW KIND?
Dit is wat een opstelling voor kinderen en jongeren mogelijk maakt:
Loslaten van verborgen familielasten: Wanneer dit gebeurd hoeft jouw kind de onbewuste patronen, emoties en spanningen uit het familie- en/of gezinssysteem niet langer met zich mee te dragen. Ook de spanningen in het lijf laten los.
Verbeterde emotionele verbinding: Door het doorbreken van oude patronen en het losmaken van pijnen kan je kind zich weer verbinden met zichzelf en spelen. En jij als ouder leert ook te verbinden met het familiesysteem, dat geeft jou als ouder kracht.
Meer rust en balans bij je kind en in het gezin: Een opstelling kan ruimte voor rust, lichtheid en een gezonde ontwikkeling brengen voor jouw kind.
Krachtige verandering van binnenuit: Een opstelling helpt jouw kind en jou als ouder om meer te verbinden met zichzelf, door minder van een ander (in het systeem) te dragen. Opstellingen lossen nooit iets op, maar zetten in beweging door de pijn naar boven te halen.
Betere ontwikkeling: Een opstelling geeft een kind erkenning. Je kind wordt gezien. Hierdoor is er weer ruimte voor vrijer en speelser ontwikkelen, met vertrouwen in zichzelf en de omgeving.
Verdieping in het ouderschap: Als ouder krijg je helderder inzicht in jouw werkelijke rol binnen het gezin en je eigen familiesysteem, waardoor je leert krachtiger in je ouderschap te staan en dieper te verbinden met je kind. Je kind hoeft hierdoor niet langer zich zorgen te maken, voelt zich veiliger bij jou en kan vrijer in het leven staan.
DATA EN AANMELDEN FAMILIEOPSTELLINGEN
Klik op onderstaande button voor een overzicht van workshops familieopstellingen en individuele opstellingen.
Welkom! Ik ben Ilse,
Ik ben moeder van een ontdekkingslustige zoon (5), eigenaar en oprichter van Verbind je Kind. Al enkele jaren ben ik gepassioneerd familieopsteller en systemisch begeleider.
Ik begeleid jou als ouder naar meer verbinding en natuurlijk ouderschap voor het welzijn van je kind en gezin. Daar waar anderen wegkijken en het overlaten aan externen, kies jij ervoor om het vanuit diepe verbinding te doen.
Waarom ik dit belangrijk vind? Ik heb geleerd dat de wijsheid voor je gezin en kind in jezelf zit, niet in een tip & trick of in de handen van een ander. Gecombineerd met systemische inzichten stap je in het natuurlijk ouderschap.
Na twee jaar te hebben gewerkt met volwassenen binnen het systemisch werk, werd ik bewogen om mij te richten op kinderen en ouders. Maar het begon na de geboorte van mijn zoon waar ik verloren raakte in de ontwrichte maatschappij, de wereld van traditionele hulpverlening en de online overvloed aan tips over de uitdagingen met mijn kind.
Niets hielp écht. Het leek wel pleisters plakken. Totdat ik er genoeg van had en besefte dat ik vastzat in een slachtofferrol. Ik realiseerde me: “Ik ben zijn moeder, het kan van binnenuit mijzelf en mijn kind komen.” Ik ging een weg in met grootse uitdagingen, maar ook de diepste verbinding.
VEELGESTELDE VRAGEN OVER FAMILIEOPSTELLINGEN
-
Een familieopstelling voor kinderen of een familieopstelling met kind is voor ieder kind en ieder ‘probleem’ geschikt. De opstelling is alleen met ouder(s) voor kinderen tot 15 jaar en met kind erbij vanaf 15-17 jaar (afhankelijk van de mentale ontwikkeling van het kind).
Zelfs als je geen woorden hebt voor wat er speelt kan je een opstelling doen. En met simpelweg een sterk gevoel en vermoeden kunnen we alsnog een opstelling doen.
Hieronder een lijstje van voorbeelden (die verder reikt dan dit):
Ernstige ziektes en stoornissen; Denk aan kanker, eetstoornis, hart/long
Suïcidale neigingen of een hang naar de dood
Huilbaby of juist niet/nooit huilen
Aandoeningen mentaal: ADHD, ODD, Autisme, depressie, bipolair
Aandoeningen fysiek zoals: Astma, eczeem, buikklachten, hoofdpijn, vermoeidheid, regelmatig griep zonder aanleiding
Neerslachtig, depressief, terugtrekken
Onbereikbaar, eenzaam en verloren indruk, afzonderen
Bedplassen
Woede, boosheid, buitensporige driftbuien en agressie
Dominantie
Niet praten of achterstand met praten
Leerachterstand
Geen vriendjes hebben of kunnen maken
Nagels bijten, krabben of andere vorm van automutilatie
Ongemakkelijk gedrag naar de ouder of anderen: seksueel getint, bezitterig, te intiem, anders knuffelen
Opvallende verandering in persoonlijkheid
Erg lief en goed gedrag (nooit een gezonde uitspatting)
Veel willen zorgen voor ouders of andere kinderen buiten het gezin
Niet van ouders weg durven te bewegen, altijd aan je willen hangen, opgetild willen worden
Twijfel je of een opstelling voor jouw kind en je gezin geschikt is?
Neem contact met ons op. We helpen je graag.
-
Iedere vraag kan gesteld worden. Wanneer je er geen woorden voor kunt vinden, kunnen we nog steeds een opstelling doen. Soms komen er helemaal geen woorden aan te pas. De opstelling laat altijd zien wat er als eerste gezien wilt worden.
Een vraag uit nieuwsgierigheid kan niet worden gesteld. Denk aan; Ik wil graag weten of mijn kind verdriet voelt over <gebeurtenis>. We werken met een probleem, iets waar je kind of jullie als gezin last in ervaren. De energie achter dat probleem zal werken voor een opstelling.
Twijfel je of jouw vraag kan? Neem gerust contact met mij (Ilse) op via e-mail of Whatsapp. ilse@ilsewijnbergen.com of 06-38 70 24 22
-
Het familiesysteem is complex en uitgebreid. Daarom spreek ik hier alleen van de meest voorkomende delen daarvan.
Al in de baarmoeder is een kind onderdeel geworden van een familiesysteem. Sterker nog, een visie duidt aan dat dit al begint als eicel in de eierstokken van de moeder. Dit is het systeem waar het kind uit voortkomt en waarvan het kind alles meekrijgt wat er in dat systeem speelt.
Het begint bij het familiesysteem van de biologische ouders. In dit systeem zitten bijvoorbeeld de biologische familie zelf, daders van de ouders of voorgaande generaties, slachtoffers van ouders of voorgaande generaties, ex-partners van ouders of voorgaande generaties, miskramen/abortussen/overleden kinderen van ouders of voorgaande generaties.
Ook later worden onderdeel van het systeem van het kind bijvoorbeeld de adoptieouders, voogden en andere verzorgers. Dit ligt altijd aan de impact die deze mensen hebben op het kind.
Vanaf het moment in de baarmoeder kunnen er al allerlei patronen, mechanismes en uitingen ontstaan bij je kind die het familiesysteem in balans willen brengen. En soms kiest het systeem van de biologische ouders jouw kind uit om iets te laten zien. Dat kan al heel jong, dat kan ook later.
Tevens komen er anderen in het systeem van jouw kind. Denk aan daders die je kind traumatiseren.
-
Wij doen geen opstelling wanneer je kind of jij als ouder een psychiatrische aandoening heeft en psychofarmaca gebruikt. Bij gebruik van anti-depressiva (van zowel kind als ouder) is een opstelling mogelijk, maar kan wel invloed hebben op de diepte van de opstelling omdat het de emoties afvlakt.
-
Familie moet er niet bij zijn. We kunnen werken met representanten die waarnemen wat de familieleden waarnemen in de diepte.
Familie mag er wel bij zijn. Ga voor jezelf na of de aanwezigheid van een familielid bekrachtigend of belemmerend zal zijn. In de opstelling is het belangrijk dat je volledig kunt voelen en uiten.
-
Nee, de ouder of verzorger dient aanwezig te zijn tot de leeftijd van 18 jaar.
Een kind kan aanwezig zijn bij een opstelling vanaf de leeftijd van 15 jaar mits de ontwikkeling en behoefte van het kind dat toelaat. Denk hierbij aan fysieke en mentale beperkingen waardoor het kind er niet bij kan zijn.
In de opstelling waar je kind aanwezig is, stelt de begeleider altijd de grenzen en behoeften van het kind voorop. Ook wanneer het kind deze niet helder durft uit te spreken, maar wel zichtbaar zijn.
Twijfel je of je kind erbij kan/mag zijn? Neem gerust contact op met Ilse, ze helpt je verder. ilse@ilsewijnbergen.com of Whats-app 06 38 70 24 22
-
Kinderen hebben nog niet het emotionele vermogen om complexe gevoelens te scheiden van hun identiteit, en kunnen zich onterecht verantwoordelijk voelen.
Ook kunnen de kinderen zo loyaal zijn, dat ze zelfs in een opstelling ontrouw zijn aan zichzelf in de hoop dat de ouder hen ziet of om voor hun ouder te blijven zorgen. Dit wordt wel duidelijk in een opstelling, maar het kan belemmerend zijn voor het proces.
En soms zien kinderen in een opstelling iets wat hun niets aangaat en wat hun nog meer zorgen kan geven. Door kinderen buiten de opstelling te houden, blijft het werk veilig en krijgen ouders de inzichten die ze thuis kunnen inzetten voor heling en verbinding.
-
VRAAGSTELLER
Dit is iemand die met een vraag over zijn/haar kind komt. Het kind heeft ergens last van, of het gezin heeft last van iets dat het kind lijkt te veroorzaken. Voor deze vraag wordt er een opstelling gedaan.
REPRESENTANT
Je kunt je aanmelden als representant wanneer je eerst een opstelling wilt ervaren, in plaats van een vraag in te brengen.
Tijdens een opstelling worden andere personen uitgekozen om te representeren voor bijvoorbeeld familieleden of een slachtoffer. Deze personen worden gekozen door de begeleider. Het zijn dus niet de echte familieleden of het slachtoffer.
Deze rol is vrijwillig. Je hoeft dus nooit in een opstelling representant te staan voor iemand wanneer je dit niet wilt.
-
Absoluut. Dit is alleen mogelijk voor de workshop met groepsopstellingen.
Meteen een vraag inbrengen kan voor sommigen spannend zijn. Je kan dan eerst een workshop bijwonen om het te ervaren. Je meldt je dan aan als representant.
UITLEG REPRESENTANT
Tijdens een opstelling worden andere personen uitgekozen om te representeren voor bijvoorbeeld familieleden of een slachtoffer. Deze personen worden gekozen door de begeleider. Het zijn dus niet de echte familieleden of het slachtoffer.
Deze rol is vrijwillig. Je hoeft dus nooit in een opstelling representant te staan voor iemand wanneer je dit niet wilt.
-
Ja, absoluut. Onze voorwaarde is dat er een biologische ouder aanwezig is van het kind of kinderen waarvoor de opstelling gedaan wordt.
-
Ja dat is zeker mogelijk!
Soms merk je als gezin dat jullie ergens last van hebben, maar lukt het nog niet om de vinger erop te leggen.
En soms loop je als gezin ergens tegenaan, wat door je/een kind steeds weer terugkomt.
Een opstelling leent zich uitstekend voor alle gevallen.
-
Ja, dat is mogelijk.
-
Ja, dat is mogelijk. Wanneer er sprake is van een relatie waaruit dit kind is ontstaan, ook al is daarbij een donor betrokken geweest, dan is een opstelling mogelijk.
-
Ja, dat is mogelijk.
De opstelling laat alsnog zien wat er eventueel ook speelt in het familiesysteem van de andere biologische ouder.
Voor de andere biologische ouder wordt dan een representant gevraagd.
-
Dat weet niemand precies. Veel woorden er aan besteden is vaak onnodig. Een opstelling spreekt voor zich.
Een familieopstelling laat de essentie zien van wat er werkelijk speelt in de diepte.
In die diepte zie je het trauma, de patronen en overlevingsmechanismen uit het familiesysteem.
Dat wat je ziet is mogelijk totaal anders dan je verwacht. We zien in ons dagelijks leven vaak iets aan de oppervlakte of vermoeden iets, maar de realiteit kan beduidend anders zijn. Een opstelling kan daarom helemaal verhelderend zijn, of je snapt er niets van. Het maakt niet uit, het laat altijd zien wat nodig is.
Die essentie zichtbaar maken en de realiteit aankijken, hoe pijnlijk en confronterend ook, heelt. Meestal met als gevolg opluchting.
‘Nu heb ik het. Ik zie het. Ik raak het. Eindelijk.’
-
In een opstelling bij mij (Ilse) is je kind nooit fysiek aanwezig. Jij komt als ouder alleen of met de andere ouder samen.
Dit kan voor een individuele sessie of groepssessie zijn.
(M.u.v. kinderen van 15 jaar of ouder.)
Ik werk volgens het moderne opstellen die de beweging van de ziel volgt. Dit betekent dat niet jij als ouder bepaalt hoe een opstelling er uitziet, maar ik als begeleider of de representanten wanneer we in een groep werken.
Zo voorkomen we dat jij als ouder een opstelling creëert die voor jou prettig is en gekleurd is met je eigen oordelen, angsten en andere mechanismen.
Door het te laten doen vanuit representanten (of mij als begeleider) krijgen we een opstelling die de realiteit en de diepte laat zien en nooit liegt.
In een opstelling staan de poppetjes of de representanten op een plek waar zij naartoe bewogen worden. Zo zie je direct de dynamiek. Bijvoorbeeld het kind zit ineen gedoken in een hoekje en de moeder staat er ver vanaf angstig toe te kijken. De vader is afwezig met de rug naar iedereen toegekeerd.
Als begeleider ga ik vervolgens werken met de representanten en helende zinnen laten uitspreken om beweging te laten ontstaan.
Vaak kom je als ouder zelf ook in de opstelling staan.
De representanten, voor bijvoorbeeld het kind of een ander in het systeem, voelen wat bij diegene speelt en waar ze mogen staan. Dat is een bijzonder proces van een representant en maakt opstellingen zo doortastend.
De begeleider (ik) bij een individuele sessie staat representant voor iedereen. Dat vraagt van de begeleider niet meer of minder dan een representant in een groep.
Wél is een sterk systemisch intuïtief vermogen bij de begeleider belangrijk om ten alle tijden de opstelling juist, ethisch en integer te begeleiden.
DIT BETEKENT HET VOOR JOUW KIND
In een opstelling voor jouw kind nodigen we een representant uit voor je kind. Dat is iemand (of een poppetje) die je kind representeert in de opstelling.
Elke beweging die tijdens een opstelling in het systeem wordt gemaakt om je kind heen of vanuit je kind zelf zal doorwerken in het echte leven van je kind.
Dat is de kracht van opstellingen.
-
Deze lijst geeft een indruk van de mogelijke oorzaken, maar is niet beperkt tot dit.
Adoptie
Overleden ouder
Miskraam/ABortus / onbekend alleen geboren tweeling (1:10 zwangerschappen zijn tweeling) bij de biologische moeder en/of vaders kant
Ander land van herkomst / andere culturele achtergrond
Oorlogstrauma van kind of voorgaande generaties
Scheiding
Verhuizing
Ziekte bij het kind (kan ook een gevolg zijn)
Immigratie
Overleden kinderen in huidig gezin of gezin van ouders
Mishandeling bij het kind en/of in het familiesysteem
Misbruik bij het kind en / of in het familiesysteem
Daderschap in het systeem
Slachtofferschap in het systeem
Emotioneel afwezige ouders
Narcistische / geesteszieke ouder
Lichamelijk zieke ouder
Lichamelijk en/of geestelijk zieke broer/zus
Erfelijke aandoeningen
Buitengesloten familielid
Substantiemisbruik binnen het gezin
Baarmoedertrauma. Bijv vruchtwaterpunctie, ziekte, overleden tweeling
Zwangerschapstrauma bij moeder
Geboortetrauma / bevallingstrauma
Couveusekind
Onnatuurlijke conceptie: IVF, Kunstmatige inseminatie
Conceptie
Geloofsovertuigingen
Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe data en informerende e-mails ontvangen die al in beweging zetten?
Kom op de mailinglijst.