GEZINSOPSTELLINGEN

Wat spiegelt jouw gezin?
Herstel het natuurlijke evenwicht, zodat iedereen weer in zijn kracht staat.
Jij hebt een gezin.
In welke vorm dan ook; traditioneel, pleeg, samengesteld, adoptie, alleenstaand, homoseksueel, lesbisch.
Het maakt niet uit hoe lang je al een gezin hebt en hoe je kinderen zijn bevrucht en geboren.
Het kan zelfs zo zijn dat je op dit moment geen kindjes meer bij je in het leven hebt, hier nog om rouwt, zwanger bent of weer zwanger probeert te raken. Dan heb je alsnog een gezin. Alle kinderen horen erbij.
En iedereen is welkom voor een opstelling.
HET IS AL EEN TIJD ANDERS.
Al een tijdje merken jullie als gezin dat het vaker voorkomt dat het niet meer lukt om de dagen in rust en harmonie door te komen. Jullie missen te vaak de blijdschap en levensvreugde dat jullie gezin zo goed kan creëren. Spanningen, worstelingen en conflicten, hoe deze er dan ook uitzien, nemen de overhand.
Jullie lijken als gezin stil te staan en de verbinding tussen jullie vervaagt.
Dit kan je merken door;
> Frequentere en grotere conflicten: Er zijn meer ruzies, irritaties of spanningen.
> Het missen van verbinding en diepere liefde: Jullie voelen je ieder mogelijk niet gehoord, begrepen of emotioneel dichtbij elkaar.
> Een onrustig of gespannen sfeer: Er hangt constant of regelmatig spanning in huis, ook als er geen directe aanleiding is.
> Overbelasting bij jou als ouder: Jij of jullie beiden als ouders voelen je uitgeput, overbelast of hebben het gevoel constant "aan" te staan zonder echt te genieten van het gezinsleven en je eigen leven daarnaast.
> Gedrags’problemen’ bij je kind(eren): Je kind(eren) kan zich terugtrekken, vaker boos of verdrietig zijn, moeite hebben met luisteren of opvallend druk of opstandig gedrag vertonen. Thuis en op school.
> Het missen of niet kunnen behouden van structuur: Dagelijkse routines voelen chaotisch, en het lukt moeilijk om grenzen te stellen of afspraken na te komen of om überhaupt de standaard dingen nog normaal gedaan te krijgen.
> Een gevoel van onmacht: Er ontstaat het gevoel dat dingen vastlopen en er geen duidelijke oplossing is, wat frustratie en stress versterkt. Bij zowel jou als ouder als je kind(eren).
“Soms kom je er als gezin gewoon echt niet uit.
Ik geloof dat ouders zelf het meeste kunnen bereiken in het gezin, maar soms heb je een inzicht nodig. Een diepe realisatie van de realiteit die je altijd al voelde en merkbaar was, maar niet onder woorden kon brengen.
Het familiesysteem kent vele onzichtbare dynamieken en geheimen. Het onzichtbare zichtbaar maken en iedereen daarin zijn plek geven, zorgt ervoor dat iedereen in het gezin weer verbonden raakt met elkaar en die liefde kan overbrengen. Of je nu gescheiden bent, samengesteld, adoptiekinderen hebt of elke andere gezinsvorm.”
VOOR ALS JE NIETS DOET.
Wanneer je niets doet zullen de spanningen waarschijnlijk alleen maar toenemen.
Bij ouders
Onvoldoende tijd voor jezelf
Communicatieproblemen en misverstanden
Overmatige controle of terugtrekken
Mindere relatiekwaliteit, veel afstand en zelfs een mogelijke scheiding
Fysieke klachten
Vermijden van moeilijke en kwetsbare gesprekken
Geen tijd meer voor plezier en gezamenlijke activiteiten
Eenzijdige verantwoordelijkheid bij de ouders
Schuld en schaamte van zoeken naar een schuldige of vanuit tekortschieten
Gevoel van stilstand
Stress, vermoeidheid en onzekerheid
Onbestemd gevoel, er klopt iets niet
Neerslachtigheid / depressie
Bij kinderen
Terugkerende angst of onzekerheid, veel bang en continu zoekende naar bevestiging
Problemen op school of sociaal: Concentratieproblemen, slechte prestaties of moeite met vriendjes maken.
Regressief gedrag: Jongere kinderen kunnen weer bedplassen, aanhankelijker worden of zich jonger gedragen dan hun leeftijd.
Veel ziek worden
Boosheid, hyper, agressie of terugtrekken, neerslachtig door de afname van emotionele veiligheid
Verminderde nieuwsgierigheid: Kinderen tonen minder interesse in spelen, leren of nieuwe ervaringen.
Zich snel schuldig voelen of schaamte
Zonder natuurlijke balans kan een gezin niet optimaal functioneren, wat de groei, veerkracht, liefdesstroom en verbinding van iedereen beperkt.
WAT VOORGAANDE DEELNEMERS HEBBEN GEZEGD.
“We leefden al jaren in spanning. Onze dochter vertoonde steeds intenser gedrag en we waren op het punt dat we niet meer tot elkaar konden komen. Onze relatie ging niet meer en dat maakte het gedrag alleen maar erger.
De opstelling heeft rust gebracht. Het gaf mij rust om in de opstelling de verantwoordelijkheid te pakken over mijn scheiding, mijzelf en mijn kind weer te kunnen zien. De band tussen mij en mijn dochter is hechter en ik merk dat ze meer ontspannen is en lekker haar eigen gang gaat.”
- R, 31 jaar
“Ik ben Ilse heel dankbaar voor de opstelling. Ik dacht dat mijn pittige bevalling van ons kind en de daaropvolgende problemen thuis zorgden voor dat we helemaal uit verbinding raakten. De opstelling liet wat anders zien.
Ik vond het soms onwerkelijk om te zien in de opstelling dat mijn kind aan een overleden persoon uit het familiesysteem was gebonden. Vooral heel verdrietig en machteloos voelde ik me. Ilse heeft de opstelling met veel liefde begeleid. Ik had dit zelf nooit kunnen doen voor mijn kind.
Ik kom zeker nog eens terug voor mijn eigen stukken.“
- Stephanie
DIT IS HOE HET KAN ZIJN.
Een gemoedelijke rust en harmonie in het gezin. De sfeer is ontspannen, de ouder(s) voelen zich kalm en vertrouwd in de opvoeding, het kind ervaart veiligheid en kan lekker vrij spelen.
Oprechte verbinding, liefde en begrip. Het verlangen naar nabijheid, gezien en gehoord worden wordt vervuld. Er zijn open gesprekken, emoties en kwetsbaarheid wordt gedeeld en men luistert naar elkaar zonder oordeel. De ouder voelt het kind weer goed aan en kan met nieuwe inzichten dieper in het ouderschap staan. Kinderen voelen zich weer vrij om hun echte gevoelens te delen.
Evenwicht, levensvreugde en ontspanning. Het altijd ‘aan’ staan verdwijnt. Gezamenlijke momenten bestaan uit rust, er wordt weer gelachen en plezier gemaakt. Bij moeilijkere momenten veren jullie snel terug naar kalmte. Je kind heeft minder spanningen in het lijfje en speelt en leert weer fijn. Ook is je kind weer vrijer en opener in sociale situaties.
Veiligheid en draagvlak. Iedereen staat weer op zijn plek. Ouders voelen zich leidend, veerkrachtiger en zekerder in het stellen van grenzen en er is weer orde. Emotionele verantwoordelijkheden worden door de ouder(s) gedragen. Er is weer samenwerking en steun. De voorspelbaarheid voor kinderen komt terug doordat emoties gereguleerd zijn. Kinderen weten waar ze aan toe zijn, de druk om harmonie te bewaren valt weg en ze voelen zich gedragen, waardoor ze weer vrij zijn te ontwikkelen en spelen.
Vrijer van fysieke klachten. Spanningen en stijfheid in het lijf kunnen verdwijnen, hoofdpijnen & buikpijnen verzachten of verdwijnen geheel, energie komt terug, geheugen en helder denken komt terug, zwanger worden lukt mogelijk beter. Bij kinderen wordt het meestal zichtbaar dat pijntjes, bedplassen en frequent ziek worden afneemt.
DE IMPACT VAN EEN GEZINSOPSTELLING OP JE GEZIN.
We zijn allemaal onderdeel van een complex systeem; het familiesysteem.
Biologische ouders brengen ieder een eigen familiesysteem in het gezin. Vanuit hen ontstaat er een gezinssysteem. Het systeem van het gezin zelf.
Wanneer er andere ouders of verzorgers zijn dan de biologische ouder(s), dan ontstaat er ook een gezinssysteem. Echter wat complexer. Theoretisch gezien behoren niet biologische ouders en verzorgers niet tot het familiesysteem van een kind. Maar de realiteit leert dat deze ouders en verzorgers wel degelijk impact hebben. Helemaal wanneer er een nieuw kind ontstaat uit een biologische ouder en een nieuwe partner om een voorbeeld te noemen.
Hoe je gezin er ook uitziet, een systeem heeft impact.
Onvermijdelijk wordt er trauma en patronen overgenomen, vormen spanningen en ontstaan er ingrijpende gebeurtenissen (dat kan ook klein zijn).
In een gezinsopstelling onderzoeken we met jou als ouder (zonder het kind <15 jaar, met kind >15 jaar) de verborgen dynamieken, blokkades en pijnen die jouw gezin belemmeren.
Dit geldt ook voor pleegouders, adoptieouders en andere verzorgers.
De confronterende realiteit aankijken heelt.
Dat kan intens zijn en ook veel oprakelen, maar tegelijkertijd lucht het op. Door deze inzichten in het familie- en/of gezinssysteem wordt in beweging gezet wat vast zit. De liefde kan weer stromen vanuit een diepere verbinding en levensvreugde komt terug.
Wanneer spanningen verminderen of verdwijnen, ouders hun verantwoordelijkheid terugpakken en iedereen op zijn plek staat, dan kan een kind weer vrij spelen.
DATA EN AANMELDEN FAMILIEOPSTELLINGEN
Klik op onderstaande button voor een overzicht van workshops familieopstellingen en individuele opstellingen.
Welkom! Ik ben Ilse,
Ik ben moeder van een ontdekkingslustige zoon (5), eigenaar en oprichter van Verbind je Kind. Al enkele jaren ben ik gepassioneerd familieopsteller en systemisch begeleider.
Ik begeleid jou als ouder naar meer verbinding en natuurlijk ouderschap voor het welzijn van je kind en gezin. Daar waar anderen wegkijken en het overlaten aan externen, kies jij ervoor om het vanuit diepe verbinding te doen.
Waarom ik dit belangrijk vind? Ik heb geleerd dat de wijsheid voor je gezin en kind in jezelf zit, niet in een tip & trick of in de handen van een ander. Gecombineerd met systemische inzichten stap je in het natuurlijk ouderschap.
Na twee jaar te hebben gewerkt met volwassenen binnen het systemisch werk, werd ik bewogen om mij te richten op kinderen en ouders. Maar het begon na de geboorte van mijn zoon waar ik verloren raakte in de ontwrichte maatschappij, de wereld van traditionele hulpverlening en de online overvloed aan tips over de uitdagingen met mijn kind.
Niets hielp écht. Het leek wel pleisters plakken. Totdat ik er genoeg van had en besefte dat ik vastzat in een slachtofferrol. Ik realiseerde me: “Ik ben zijn moeder, het kan van binnenuit mijzelf en mijn kind komen.” Ik ging een weg in met grootse uitdagingen, maar ook de diepste verbinding.
VEELGESTELDE VRAGEN OVER GEZINSOPSTELLINGEN
-
Een gezinsopstelling is voor ieder gezin en ieder ‘probleem’ geschikt. De opstelling is alleen met ouder(s) voor kinderen tot 15 jaar en met kind erbij indien wenselijk vanaf 15-17 jaar (afhankelijk van de mentale ontwikkeling van het kind).
Zelfs als je geen woorden hebt voor wat er speelt kan je een opstelling doen. En met simpelweg een sterk gevoel en vermoeden kunnen we alsnog een opstelling doen.
Hieronder een lijstje van voorbeelden (die verder reikt dan dit):
ALS GEZIN
Terugkerende conflicten, ruzies en spanningen waar jullie niet uitkomen
Ontbreken van verbinding en liefde
Strijd tussen ouders over de opvoeding, regels, consequenties
Vermoeidheid en overbelasting bij de ouders
Kind is altijd boos op de ouders
Het lukt een ouder niet om emotioneel aanwezig te zijn, wil emotioneel weg van het gezin
Een ouder of één van de ouders is ziek en kan er niet zijn
Gemis van een overleden kindje of één van de ouders of ander dierbaar familielid, het verdriet blijft heel groot en beïnvloed het gezin
Scheiding zorgt voor verdeeldheid in verbinding tussen ouder en kind
Het kind voelt zich minder verbonden met een niet biologische ouder
Postnatale depressie
Angsten, schuldgevoelens bij de ouders
BIJ HET KIND
Ernstige ziektes en stoornissen; Denk aan kanker, eetstoornis, hart/long
Suïcidale neigingen of een hang naar de dood
Huilbaby of juist niet/nooit huilen
Bedplassen
Aandoeningen mentaal: ADHD, ODD, Autisme, depressie, bipolair
Aandoeningen fysiek zoals: Astma, eczeem, buikklachten, hoofdpijn, vermoeidheid, regelmatig griep zonder aanleiding
Neerslachtig, depressief, terugtrekken
Onbereikbaar, eenzaam en verloren indruk, afzonderen
Woede, boosheid, buitensporige driftbuien en agressie
Dominantie
Zich volwassener of kinderlijker gedragen dan de leeftijd
Niet praten of achterstand met praten
Leerachterstand
Geen vriendjes hebben of kunnen maken
Nagels bijten, krabben of andere vorm van automutilatie
Ongemakkelijk gedrag naar de ouder of anderen: seksueel getint, bezitterig, te intiem, anders knuffelen
Opvallende verandering in persoonlijkheid
Erg lief en goed gedrag (nooit een gezonde uitspatting)
Veel willen zorgen voor ouders of andere kinderen buiten het gezin
Niet van ouders weg durven te bewegen, altijd aan je willen hangen, opgetild willen worden
Twijfel je of een opstelling voor jouw kind en je gezin geschikt is?
Neem contact met ons op. We helpen je graag.
-
Iedere vraag kan gesteld worden. Wanneer je er geen woorden voor kunt vinden, kunnen we nog steeds een opstelling doen. Soms komen er helemaal geen woorden aan te pas. De opstelling laat altijd zien wat er als eerste gezien wilt worden.
Een vraag uit nieuwsgierigheid kan niet worden gesteld. Denk aan; Ik wil graag weten of mijn kind verdriet voelt over <gebeurtenis>. We werken met een probleem, iets waar je kind of jullie als gezin last in ervaren. De energie achter dat probleem zal werken voor een opstelling.
Twijfel je of jouw vraag kan? Neem gerust contact met mij (Ilse) op via e-mail of Whatsapp. ilse@ilsewijnbergen.com of 06-38 70 24 22
-
Het familiesysteem is complex en uitgebreid. Daarom spreek ik hier alleen van de meest voorkomende delen daarvan.
Al in de baarmoeder is een kind onderdeel geworden van een familiesysteem. Sterker nog, een visie duidt aan dat dit al begint als eicel in de eierstokken van de moeder. Dit is het systeem waar het kind uit voortkomt en waarvan het kind alles meekrijgt wat er in dat systeem speelt.
Het begint bij het familiesysteem van de biologische ouders. In dit systeem zitten bijvoorbeeld de biologische familie zelf, daders van de ouders of voorgaande generaties, slachtoffers van ouders of voorgaande generaties, ex-partners van ouders of voorgaande generaties, miskramen/abortussen/overleden kinderen van ouders of voorgaande generaties.
Ook later worden onderdeel van het systeem van het kind bijvoorbeeld de adoptieouders, voogden en andere verzorgers. Dit ligt altijd aan de impact die deze mensen hebben op het kind.
Vanaf het moment in de baarmoeder kunnen er al allerlei patronen, mechanismes en uitingen ontstaan bij je kind die het familiesysteem in balans willen brengen. En soms kiest het systeem van de biologische ouders jouw kind uit om iets te laten zien. Dat kan al heel jong, dat kan ook later.
Tevens komen er anderen in het systeem van jouw kind. Denk aan daders die je kind traumatiseren.
-
Wij doen geen opstelling wanneer je kind of jij als ouder een psychiatrische aandoening heeft en psychofarmaca gebruikt. Bij gebruik van anti-depressiva (van zowel kind als ouder) is een opstelling mogelijk, maar kan wel invloed hebben op de diepte van de opstelling omdat het de emoties afvlakt.
-
Familie moet er niet bij zijn. We kunnen werken met representanten die waarnemen wat de familieleden waarnemen in de diepte.
Familie mag er wel bij zijn. Ga voor jezelf na of de aanwezigheid van een familielid bekrachtigend of belemmerend zal zijn. In de opstelling is het belangrijk dat je volledig kunt voelen en uiten.
-
Nee, de ouder of verzorger dient aanwezig te zijn tot de leeftijd van 18 jaar.
Een kind kan aanwezig zijn bij een opstelling vanaf de leeftijd van 15 jaar mits de ontwikkeling en behoefte van het kind dat toelaat. Denk hierbij aan fysieke en mentale beperkingen waardoor het kind er niet bij kan zijn.
In de opstelling waar je kind aanwezig is, stelt de begeleider altijd de grenzen en behoeften van het kind voorop. Ook wanneer het kind deze niet helder durft uit te spreken, maar wel zichtbaar zijn.
Twijfel je of je kind erbij kan/mag zijn? Neem gerust contact op met Ilse, ze helpt je verder. ilse@ilsewijnbergen.com of Whats-app 06 38 70 24 22
-
Kinderen hebben nog niet het emotionele vermogen om complexe gevoelens te scheiden van hun identiteit, en kunnen zich onterecht verantwoordelijk voelen.
Ook kunnen de kinderen zo loyaal zijn, dat ze zelfs in een opstelling ontrouw zijn aan zichzelf in de hoop dat de ouder hen ziet of om voor hun ouder te blijven zorgen. Dit wordt wel duidelijk in een opstelling, maar het kan belemmerend zijn voor het proces.
En soms zien kinderen in een opstelling iets wat hun niets aangaat en wat hun nog meer zorgen kan geven. Door kinderen buiten de opstelling te houden, blijft het werk veilig en krijgen ouders de inzichten die ze thuis kunnen inzetten voor heling en verbinding.
-
VRAAGSTELLER
Dit is iemand die met een vraag over zijn/haar kind komt. Het kind heeft ergens last van, of het gezin heeft last van iets dat het kind lijkt te veroorzaken. Voor deze vraag wordt er een opstelling gedaan.
REPRESENTANT
Je kunt je aanmelden als representant wanneer je eerst een opstelling wilt ervaren, in plaats van een vraag in te brengen.
Tijdens een opstelling worden andere personen uitgekozen om te representeren voor bijvoorbeeld familieleden of een slachtoffer. Deze personen worden gekozen door de begeleider. Het zijn dus niet de echte familieleden of het slachtoffer.
Deze rol is vrijwillig. Je hoeft dus nooit in een opstelling representant te staan voor iemand wanneer je dit niet wilt.
-
Absoluut. Dit is alleen mogelijk voor de workshop met groepsopstellingen.
Meteen een vraag inbrengen kan voor sommigen spannend zijn. Je kan dan eerst een workshop bijwonen om het te ervaren. Je meldt je dan aan als representant.
UITLEG REPRESENTANT
Tijdens een opstelling worden andere personen uitgekozen om te representeren voor bijvoorbeeld familieleden of een slachtoffer. Deze personen worden gekozen door de begeleider. Het zijn dus niet de echte familieleden of het slachtoffer.
Deze rol is vrijwillig. Je hoeft dus nooit in een opstelling representant te staan voor iemand wanneer je dit niet wilt.
-
Ja, absoluut.
Wanneer het ook kinderen betreft, dan is het onze voorwaarde dat er een biologische ouder aanwezig is van het kind of kinderen die betrokken zijn bij de opstelling. Mocht het echt niet kunnen, dan gaan we onder bepaalde voorwaarden akkoord met toestemming van de biologische ouder. -
Ja dat is zeker mogelijk!
Wanneer biologische ouders niet in beeld zijn, maar jij wel voogd, ouder, verzorger bent van een kind, dan ben je ook gezin.
Een opstelling leent zich uitstekend voor alle vormen van gezinnen.
Een opstelling laat ook zien wat er in de diepte speelt bij de biologische ouders. Of je deze nu kent of niet. Dat is het wonderlijke van opstellingen.
En soms is het noodzakelijk de biologische ouder(s) in de opstelling te brengen, omdat iedereen een plek hoort te krijgen.
-
Ja, dat is mogelijk.
-
Ja, dat is mogelijk. Wanneer er sprake is van een relatie waaruit dit kind is ontstaan, ook al is daarbij een donor betrokken geweest, dan is een opstelling mogelijk.
-
Ja, dat is mogelijk.
De opstelling laat alsnog zien wat er eventueel ook speelt in het familiesysteem van de andere biologische ouder.
Voor de andere biologische ouder wordt dan een representant gevraagd.
-
Dat weet niemand precies. Veel woorden er aan besteden is vaak onnodig. Een opstelling spreekt voor zich.
Een familieopstelling laat de essentie zien van wat er werkelijk speelt in de diepte.
In die diepte zie je het trauma, de patronen en overlevingsmechanismen uit het familiesysteem.
Dat wat je ziet is mogelijk totaal anders dan je verwacht. We zien in ons dagelijks leven vaak iets aan de oppervlakte of vermoeden iets, maar de realiteit kan beduidend anders zijn. Een opstelling kan daarom helemaal verhelderend zijn, of je snapt er niets van. Het maakt niet uit, het laat altijd zien wat nodig is.
Die essentie zichtbaar maken en de realiteit aankijken, hoe pijnlijk en confronterend ook, heelt. Meestal met als gevolg opluchting.
‘Nu heb ik het. Ik zie het. Ik raak het. Eindelijk.’
-
In een opstelling bij mij (Ilse) is je kind nooit fysiek aanwezig. Jij komt als ouder alleen of met de andere ouder samen.
Dit kan voor een individuele sessie of groepssessie zijn.
(M.u.v. kinderen van 15 jaar of ouder.)
Ik werk volgens het moderne opstellen die de beweging van de ziel volgt. Dit betekent dat niet jij als ouder bepaalt hoe een opstelling er uitziet, maar ik als begeleider of de representanten wanneer we in een groep werken. Zij volgen hun innerlijke beweging (de beweging van de ziel) van de rol die ze toegewezen krijgen.
Zo voorkomen we dat jij als ouder een opstelling creëert die voor jou prettig is en gekleurd is met je eigen oordelen, angsten en andere mechanismen.
Door het te laten doen vanuit representanten (of mij als begeleider) krijgen we een opstelling die de realiteit en de diepte laat zien en nooit liegt.
In een opstelling staan de poppetjes of de representanten op een plek waar zij naartoe bewogen worden. Zo zie je direct de dynamiek. Bijvoorbeeld het kind zit ineen gedoken in een hoekje en de moeder staat er ver vanaf angstig toe te kijken. De vader is afwezig met de rug naar iedereen toegekeerd.
Als begeleider ga ik vervolgens werken met de representanten en helende zinnen laten uitspreken om beweging te laten ontstaan.
Vaak kom je als ouder zelf ook in de opstelling staan.
De representanten, voor bijvoorbeeld het kind of een ander in het systeem, voelen wat bij diegene speelt en waar ze mogen staan. Dat is een bijzonder proces van een representant en maakt opstellingen zo doortastend.
De begeleider (ik) bij een individuele sessie staat representant voor iedereen. Dat vraagt van de begeleider niet meer of minder dan een representant in een groep.
Wél is een sterk systemisch intuïtief vermogen bij de begeleider belangrijk om ten alle tijden de opstelling juist, ethisch en integer te begeleiden.
DIT BETEKENT HET VOOR JOUW KIND
In een opstelling voor jouw kind nodigen we een representant uit voor je kind. Dat is iemand (of een poppetje) die je kind representeert in de opstelling.
Elke beweging die tijdens een opstelling in het systeem wordt gemaakt om je kind heen of vanuit je kind zelf zal doorwerken in het echte leven van je kind.
Dat is de kracht van opstellingen.
-
Deze lijst geeft een indruk van de mogelijke oorzaken, maar is niet beperkt tot dit.
Adoptie
Overleden ouder
Miskraam/ABortus / onbekend alleen geboren tweeling (1:10 zwangerschappen zijn tweeling) bij de biologische moeder en/of vaders kant
Ander land van herkomst / andere culturele achtergrond
Oorlogstrauma van kind of voorgaande generaties
Scheiding
Verhuizing
Ziekte bij het kind (kan ook een gevolg zijn)
Immigratie
Overleden kinderen in huidig gezin of gezin van ouders
Mishandeling bij het kind en/of in het familiesysteem
Misbruik bij het kind en / of in het familiesysteem
Daderschap in het systeem
Slachtofferschap in het systeem
Emotioneel afwezige ouders
Narcistische / geesteszieke ouder
Lichamelijk zieke ouder
Lichamelijk en/of geestelijk zieke broer/zus
Erfelijke aandoeningen
Buitengesloten familielid
Substantiemisbruik binnen het gezin
Baarmoedertrauma. Bijv vruchtwaterpunctie, ziekte, overleden tweeling
Zwangerschapstrauma bij moeder
Geboortetrauma / bevallingstrauma
Couveusekind
Onnatuurlijke conceptie: IVF, Kunstmatige inseminatie
Conceptie
Donorschap
Geloofsovertuigingen
Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe data en informerende e-mails ontvangen die al in beweging zetten?
Kom op de mailinglijst.